pátek 24. srpna 2012

Plastová okna

Nevýhody plastových oken jsou:
  1. Nevíte, z jak kvalitního plastu jsou udělány. Plast se dá hodně vylepšit přidáním plnidel, například přidáním barviva se změní barva, přidáním UV stabilizátoru se plast ochrání před degradujícími účinky ultrafialového záření, přidáním tvrdidla se plast stane odolnějším na poškrábání, nebo přidáním změkčovače se plast stane na dotek mnohem příjemnější. A potom se taky do plastů dají přidat plnidla "vycpávky", jejichž úkolem je snížit cenu výsledné hmoty, protože jsou mnohem levnější než plast. A to jak je plast namíchán napohled nepoznáte. A tak na jedné základní škole namontovali plastová okna. Vypadaly nádherně bíle a i dobře fungovaly. Ale po pěti letech začaly šednout a škola to reklamovala, neb měla osmiletou záruku. Ovšem společnost, která okna dodala a namontovala, se raději rozhodla zbankrotovat, než je všechny vyměnit, protože ji to tak vyšlo levněji.
    Naproti tomu u dřeva máte výhodu, že víte, že je to dřevo. A tak víte, co od dřevěného okna očekávat.
  2. Nevidíte do rámu. V mé základní škole vyměnily všechna okna za plastová. Fungovaly výborně. Ale jednou se v létě v tělocvičně otevřelo okno a nikdo ho potom nezavřel. Kdo by ho taky zavíral, když se k němu muselo šplhat po žebříku šest metrů a ještě týden měly být pekelný vedra. Ale po týdnu, když vedra opadla, se zjistilo, že sklo vypadlo z rámu. Ze zdi trčelo pár plastů a na zemi rozbité sklo. Po prošetření se nakonec ukázalo, že okno drželo obdélníkový tvar jen díky sklu, na které byly naraženy plasty. Plasty ale nejsou nijak pevné, a tak se z obdélníkového křídla nejdřív vytvořil kosoběžník a nakonec sklo úplně vypadlo. Tentokrát ztráta nebyla nijak velká - učitelé dostali nakázáno vždy při opuštění učebny zkontrolovat, zda jsou okna zavřená, a dalším ztrátám se zabránilo. Ale v případě jednoho našeho klienta byla ztráta mnohem vyšší. Klient si nechal postavit celo prosklenou stěnu. A ačkoliv ji měl vyprojektovanou v hliníku, rozhodl se, že ušetří a nechá si ji udělat z plastu. A když mu to firma vyrobila a namontovala, tak se celá stěna uprostřed prohýbala o pět centimetrů téměř i při bezvětří. Nevím, co s tím nakonec udělal, ale pokud se ta stěna vyráběla znova, tak to byla ztráta přes 100.000 Kč.
  3. Zloději je snadno otevřou. Rám plastových oken je totiž dutý a měkký. Stačí tedy aku vrtačka a kus drátku a jste hned vevnitř, jak je popsáno na iDnes: Policii trápí navrtávači oken, po celé zemi vykradli přes 300 domů.
Samozřejmě lze udělat dobrá plastová okna. Plasty si mohou zachovat své vlastnosti třeba i tisíciletí. A většina výrobců již do plastových oken dává kovové výztuže. Výrobci začátečníci stočí kus armovacího drátu a je hotovo. Výrobci, co to už dělají profesionálněji, vkládají do rohů rámů prefabrikované úhelníky z kovu. A nakonec profesionální výrobci používají svařovaný rám, který je sice pracný na výrobu, ale je nejpevnější. A to, že se plastová okna dají snadno navrtat, vás v osmém patře panelákového domu nemusí moc zajímat.

Nicméně, ať už se rozhodnete pro jakékoliv okno, platí, že okna se musí každoročně seštelovat, jinak jdou špatně zavírat a ničí se. A toho se právě dá využít k rozeznání kvalitního výrobce od nekvalitního - kvalitní bude nabízet, že vám každoročně seřídí okna, a tím vám prodlouží záruku.

2 komentáře:

  1. Ono hodně záleží na tom, u koho ta okna berete. V rámci plastových jsou fakt velké rozdíly ve kvalitě. My jsme brali na chatu i na rodinný dům okna od firmy Pramos a jsme s nimi už několik let velmi spokojení. Kromě toho, že ušetří velkou část nákladů za energie, tak zároveň velmi efektivně funguje mikroventilace, takže doma nevzniká plíseň, jako u nekvalitních oken, která mají mikroventilaci jen tak naoko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tomto s vámi bohužel musím souhlasit. My okna měnili asi před třemi lety a vzhledem k tomu, že jsme na to tehdy neměli moc peněz, tak jsme vzali ta nejlevnější. No a teď jsou s nimi problémy. Největší problém nám dělá těsnění. Teď přes zimu okna už opravdu hodně profukovala. Naštěstí jsem ale koukala, že to těsnění není až tak těžké vyměnit, tak snad to pomůže.

      Vymazat