sobota 1. září 2012

Recenze knihy Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách

Z kraje uvedu, že pokud jste četli "Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše" od Graye Johna, budete se cítit jak doma. Allan Pease totiž také píše o rozdílech mezi muži a ženami a používá velmi podobné argumenty jako Gray, ale doprovází to jinými historkami. Někdy lepšími, někdy horšími.

Co jsem si z knihy odnesl:
  1. Historicky muži jsou lovci, ženy matkami. To se projevuje průměrně horší komunikační schopností mužů oproti ženám - zatímco muži neměli při lovu mnoho příležitostí k mluvení, ženy byli doma ve skupině dalších žen a dětí. Konverzace se jim zautomatizovala a tak zvládají najednou konverzovat a vykonávat jinou činnost. Muži to nezvládají a autor to dokládá  výpovědí ženy, která když se na svého muže opravdu naštve, počká, až bude zatloukat hřebíky, a promluví na něj.

    Rozdíl se projevuje i v zorném poli. Muži museli rozpoznat zvěř na dálku, a tak mají zúžené zorné pole. Naproti tomu ženy museli neustále dávat pozor na děti, a tak mají lepší periferní vidění. Autor to ilustruje způsobem vyhledávání másla v lednici. Žena se podívá a vidí. Muž skenuje poličku po poličce, dokud ho nenajde. Ženy řidičky také mají nižší procento bočních srážek, než muži.

    Muži také mají lepší prostorovou orientaci, protože za lovnou zvěří museli jít třeba i několik dní a nesměli se ztratit. Naproti tomu ženy se starali o děti, a tak ani nemohli chodit příliš daleko od domova a nebyl důvod, aby museli mít dobrou prostorou orientaci. Autor to ilustruje na parkování auta - muži nemají s podélném parkováním problém, ženy ho nesnášejí. Nebo viděli jste někdy řidiče taxíku, ženu? Řidiči taxiků totiž musí mít dobrou prostorovou orientaci, aby dovezli zákazníka co nejrychleji a mohli odvézt dalšího klienta.

    Ženy mají mnohem jemnější pokožku než muži, protože muži museli být schopni se brodit houštím za kořistí bez ohledu na drobné tržné rány. Proto se stává, že muž krvácí z nohy a ani o tom neví - když se soustředí na kořist, drobné oděrky necítí.
  2. Muž neustále myslí na sex, žena nikoliv. Preference se ale s věkem mění, a zatímco u ženy chtíč s věkem roste (přibližně do 40 let), u mužů chtíč od 14 let klesá. A to vysvětluje, proč starší dámy vyhledávají mladé zajíčky a starší pánové mladé dívky - sexuálním apetitem si vyhovují. 
  3. Muži v manželství mají častěji sex, protože ženy v manželství jsou jistější a mohou se tedy snadněji uvolnit a dosahují čtyřikrát snadněji orgasmu, než svobodné ženy. A pravidelně orgasmu dosahující ženy jsou svolnější mít sex
Když jsem začal psát tenhle článek, myslel jsem, že těch poznatků bude víc. Není. Stálo tedy za to, číst tuto knihu? Ano, tahle kniha vás může osvítit. Ale připravte se na typicky Americký roztahovačný výklad, kde je vše sto padesátkrát zopakováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat