sobota 22. ledna 2011

Koniáš

Koniáš je knihovní systém Městské knihovny v Praze. Systém byl pojmenován po Antonínu Koniášovi, českému kazateli z 18. století, který knihy katalogizoval a opravoval zaškrtáváním textu, popřípadě vytrháváním stránek. Pokud byly knihy neopravitelně kacířské, spálil je a nahradil způsobilejšími.

I když asociace, kterou název Koniáš vytváří, není nejmilejší, jedná se o nejlepší knihovní systém, se kterým jsem se setkal. Koniáš totiž dělá věci, co od něj očekávám, snadno a rychle. Tedy pomáhá mi najít knihy a zobrazuje, do kdy nejpozději musím vypůjčené svazky vrátit. Jsou to sice jenom dvě funkce, ale například v Technické knihovně jsou poschovávány za mnoha kliky myší a ještě po půl roce používání musím stále přemýšlet, který z tlačítek mne dovede k cíli. Dále v Koniášovi není při vyhledávání autora nebo knihy nutné psát s háčky a čárky. Řekli byste, že taková funkcionalita není nic obtížného, ale například vyhledávací systém v Akademii Věd s tím má stále problémy.

Na druhou stranu ale ani Koniáš není úplně dokonalý. Čím dál tím víc lituji, že se nejedná o webovou aplikaci, takže z domova pracuji v jiné aplikaci než v knihovně. Navíc uživatelské rozhraní Koniáše je napsáno ve Visual FoxPru, jehož aktivní vývoj byl ukončen v čase panování Windows 95. Takže rozhraní je již mírně zastaralé a například řazení knih dle data vydání se nenastavuje kliknutím na "Datum vydání" v záhlaví, ale speciálním tlačítkem někde vpravo nahoře, tedy úplně mimo tabulku. Nejedná se o neschopnost programátorů, ale o funkcionální omezení Visual FoxPra. Jiným příkladem je úvodní přihlašovací obrazovka - k přihlášení nestačí použít kurzorových šipek a Enteru, ale člověk musí použít myš. Drobnost, ale zamrzí. Zvláště jste-li pohybově postižený.

Žádné komentáře:

Okomentovat